Spannende halve finale NJM in Nijmegen

Anson in actie op de halve finale NJM in Nijmegenfoto: Rob de Ruiter

Afgelopen zondag werd in Nijmegen de halve finale van de Nationale Jeugdmeerkampen (NJM) gespeeld. Om tot de twaalf spelers te horen die de finale van de NJM in hun leeftijdscategorie mogen spelen, moesten Anson en Daantje zorgen dat ze minstens als derde zouden eindigen in hun zeskamp. Voor Anson was dit groep 3 bij de jongens welpen, voor Daantje groep 2 bij de meisjes junioren.

Anson kwam in zijn eerste twee wedstrijden niet echt aan de bak. Een koude start en sterke tegenstanders speelden hem parten. Zijn derde wedstrijd verliep gelukkig een stuk voorspoediger. Met één gewonnen en twee verloren wedstrijden achter de rug lagen er nog kansen, maar de volgende twee wedstrijden gingen allebei met kleine verschillen verloren. Van tevoren was wel duidelijk dat het erg moeilijk zou worden om door te dringen tot de finale en het bereiken van deze halve finale is dan ook een uitstekend eerste optreden op de NJM!

Daantje in actie op de halve finale NJM in Nijmegenfoto: Rob de Ruiter

Bij Daantje waren de verwachtingen misschien wat hoger gespannen, maar dat het niet gemakkelijk zou gaan stond wel vast. De verschillen tussen de meisjes in deze groep waren niet erg groot; alleen de als eerste geplaatste Emma van der Zanden stak er duidelijk bovenuit. De strijd om de tweede en derde plaats zou dus wel eens spannend kunnen worden en dat werd het ook!

De tafel waar Daantje op moest spelen, was afgescheiden van de rest, omdat deze werd geleid door scheidsrechters in opleiding. Voor de meesten een nieuwe ervaring en het gaf ook nog wat extra vrije tijd tussen de wedstrijden omdat de speelsters niet zelf hoefden te tellen.

Daantje begon de eerste wedstrijd met een kleine domper door in vijf games te verliezen van Anne Hoogeveen. Gelukkig herpakte ze zich hierna en maakte ze het optreden tegen Anne helemaal goed door te winnen van Janine Grootjans. Aan het einde van de dag had ze drie van de vijf wedstrijden in winst omgezet. Het kwam nu aan op de laatste wedstrijd van de groep, waarin Janine niet mocht winnen van Emma, anders zou Daantje als vierde eindigen. Op papier leek dit misschien geen spannend gegeven, maar in de praktijk was het dit zeker wel!

Janine nam meteen een 2-0 voorsprong en Emma kreeg niet echt grip op het spel van haar tegenstander. Met grote moeite en gepaard gaande met het nodige angstzweet en andere ongemakken in het kamp van Daantje, werd de gamestand gelijkgetrokken naar 2-2. In de vijfde game kwam Janine op een 5-0 voorsprong, maar ook nu wist Emma de achterstand om te draaien, tot grote opluchting van Daantje en het thuisfront. Anne was de ongelukkige van de groep en Janine en Daantje gingen evenals Emma door naar de finale!

Halve finale NJM in Nijmegenfoto: Rob de Ruiter

Dido had zich in december al geplaatst voor de finale. In verband met het geringe aantal deelnemers bij de meisjes pupillen speelde zij de halve finale tegelijkertijd met de kwartfinales van de andere groepen. Dido werd hier zelfs eerste in haar poule!

De finale wordt op 8 en 9 juni gespeeld in Panningen.