Landgraaftoernooi 2015

Na jaren van afwezigheid op het Landgraaftoernooi (dat normaliter tegelijkertijd wordt georganiseerd met onze clubkampioenschappen) konden we dit jaar wel meedoen met dit toernooi, georganiseerd door TTV Landgraaf, die op hun beurt ook al jaren aanwezig op ons eigen vriendschappelijk toernooi. Helaas was de delegatie van TTC nogal schamel, mede ingegeven door het grote aantal blessures waarmee TTC op dit moment te kampen heeft. Hay van Dosselaar en Xaveria Vossen waren al vroeg opgestaan om zich te laten ophalen door Mark Cremers, waarna koers richting Landgraaf werd gezet. De rit werd nog wat toeristischer vanwege een wegafzetting op de weg richting Brunssum; Duitse dorpen als Gangelt en Geilenkirchen werden door het trio aangedaan, maar uiteindelijk betrad het drietal ruim op tijd de zaal van dienst.

Na het inspelen nam Paul van de Laar het woord en daarna konden de wedstrijden beginnen. Het toernooi begon met een 6-kamp voor iedereen (op een tweetal 7-kampen na). Hay en Mark waren ingedeeld in categorie 1 en Xaveria mocht haar kunsten tonen in categorie 3. Hay was al vroeg op dreef en wist o.a. te winnen van Dani Heesbeen en Maarten Janssen (van Maarten had hij nog nooit gewonnen) om uiteindelijk als 3e in de poule te eindigen, daarmee een plek afdwingend in het A-toernooi. Mark had het duidelijk moeilijker om op dreef te komen, dit uitte zich meteen in een 0 – 3 verlies tegen Leon Schoonens (die overigens sterk speelde), maar hij herpakte zich tegen Job Hoedemakers waar hij uiteindelijk met 9 – 11 in de vijfde game van verloor. Door deze verliespartijen verloor Mark een plek bij de eerste 3 uit het oog en moest hij genoegen nemen met de 4e plek, die recht gaf op een plek in het B-Toernooi. Xaveria begon ook aarzelend aan haar poule, maar gaandeweg ging ook zij beter spelen en trok partij na partij naar zich toe. Helaas, mede door het wisselvallige spel aan het begin, belandde ze uiteindelijk op plek 4, daarmee werd het B-Toernooi ook voor haar het strijdtoneel. 

Tussen de wedstrijden door waagden Hay en Mark een gokje, of anders gezegd leverden ze een bijdrage aan de Landgraafse tafeltennisclub, bij het enveloppenspel (een soort Tombola) dat georganiseerd was door de organiserende club. Hay wist daarmee de een van de hoofdprijzen te winnen, waardoor hij onder andere een reis van 2 personen naar Parijs in de wacht sleepte. Mark viel ook in de prijzen en hij mocht tussendoor 9 producten naar de auto brengen, waaronder een poffertjes pan, pannekoekmix en beslagkom, 2 setjes glazen en nog wat andere prijsjes. Daarnaast dingden ze mee voor de ultieme hoofdprijs, een heuse ballonvaart.

Het toernooi werd vervolgd met de KO systemen waarbij al snel bleek dat Hay te vroeg gepiekt had en door Ricardo Heijenrath op de nare feiten werd gedrukt. Een 0 – 3 verlies zorgde voor het einde van het toernooi voor Hay. Met zijn 4e plek in de poule had Mark een bye in de eerste rond van het KO systeem. Daarna moest hij het opnemen tegen Marcel Schlenter die met 3 – 1 naar de douche verwezen werd. Alhoewel de rug van Mark niet meehielp en het tafeltennisspel inmiddels meer op werken begon te lijken dan een technisch hoogstaand schouwspel werd in de halve finale Robbie Hendriks met 3 – 0 naar huis gespeeld. Dit betekende dat Mark het in de finale moest opnemen tegen Maarten Janssen die voor de gelegenheid zijn batje op beide kanten had voorzien van noppen. Dit leverde voor Maarten meteen het gewenste resultaat op door de eerste twee games gemakkelijk naar zich toe te trekken. De 3e game leek weer de kant van Maarten op te gaan, hij tafeltenniste zich naar een 10 – 6 voorsprong, maar Mark rechtte de rug (in hoeverre dat nog mogelijk was) en werkte uiteindelijk 5 matchpoints weg om de game met 13 – 11 naar zich toe te trekken. In de 4e en 5e game kwam Mark telkens terug van een achterstand en was het meest koelbloedig op het eind van deze games (11 – 8 en 11- 7), hij won de wedstrijd en daarmee het B-Toernooi. Ook Xaveria kwam steeds beter in haar spel gedurende het toernooi en 2 gewonnen wedstrijden leverde haar een plek op in de halve finale, waar zij helaas haar waterloo vond.

De prijsuitreiking werd verzorgd door Paul van de Laar en Frank Moonen en alle prijswinnaars werden naar voren geroepen om een ex-beker van Josef Geroldi in ontvangst te nemen en een flesje wijn. Daarna werd de hoofdprijs van het enveloppenspel getrokken, en, geheel onverwacht, de prijs ging niet naar Hay of Mark. De gelukkige was Patrick Merx, die trouwens met een halve finale in het hoofdtoernooi van catgorie 1 ook kon terugkijken op een zeer geslaagde dag.

Daarna verplaatste het gezelschap richting het aangebouwde cafe alwaar genoten werd van het koud en warm buffet en de nodige drankjes. Natuurlijk werd ook het toernooi, de komende competitie en het leven weer besproken met de nodige lachbuien natuurlijk. Rond een uur of 12 startte Mark de auto weer en werd koers richting Tegelen gezet, terugkijkend op een zeer geslaagd toernooi. Hopelijk laat komend jaar de kalender het wederom toe om deelname van TTC aan dit toernooi mogelijk te maken. Graag wil ik TTV Landgraaf bedanken voor een geslaagde dag en een goed georganiseerd toernooi. Hopelijk tot volgend jaar.